Sosiaalinen media eli SoMe (äh, yhteisömedia tai yhteisöllinen media, kuten kai virallinen termi kuuluu) on tuonut markkinoijien sanavarastoon runsaasti uusia käsitteitä. Yksi niistä on sisältömarkkinointi.

Kuulostaa hienolta, eikö totta? Monelle teknisen alan markkinoijalle ehkä pelottavaltakin, onhan näitä uusia termejä parin viime vuoden aikana ilmaantunut kuin sieniä sateella.

Loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin vanha tuttu tavara uudessa paketissa.



Mietitäänpä aikaa ennen yhteisömediaa. Yritykset julkaisivat kuukausitiedotteita, asiakaslehtiä ja case studyja paperilla, ja sitten niitä lähetettiin asiakkaille ja potentiaalisille asiakkaille postitse. Tavoitteena vakuuttaa kohderyhmä yrityksen asiantuntemuksesta, ongelmanratkaisukyvystä ja asiakkaan tarpeisiin sopivasta tuote- tai palveluvalikoimasta.

Mitäpä muuta tämä oli kuin sisältömarkkinointia?

Nyt elektronisella aikakaudella nämä sisällöt ovat siirtyneet suurelta osalta nettiin, mutta tarkoitus on edelleen sama. Netin hakumahdollisuudet vain ovat äärettömästi paremmat kuin paperiaikakaudella – ennen piti jonkun muistaa, että yrityksen siinä-ja-siinä asiakaslehdessä puhuttiin tästä asiasta, mutta nyt on mikä tahansa aihe yksinkertaisen nettihaun takana.

Paperiaikakaudella ongelma oli usein siinä, että yrityksestä ei tahtonut löytyä kerrottavaa. Markkinoijat olivat liian lähellä omaa yritystään ja sen tarjoomaa löytääkseen niistä puheenaiheita, joilla olisi kiinnostavuusarvoa. Muistan hyvin, kuinka monen monituista kertaa ehdotin asiakkailleni jonkinlaisen säännöllisen informaatiokanavan avaamista heidän asiakkaisiinsa päin, mutta ajatus otti harvoin tulta. "Liian työlästä." "Ei meillä ole mitään kiinnostavaa kerrottavaa." Ja niin edelleen. Ongelma on siirtynyt myös nettiaikakauteen.

Onneksi sisältömarkkinointi on nykyään toteutukseltaan monin verroin helpompaa. Siitä elektroniikka ei kuitenkaan päästä, että aiheet on löydettävä ihan itse. (Myyntipuhe: Tai otettava joku ulkopuolinen löytämään niitä.)

Totuus kuitenkin – yhä edelleen – on, että jokaisella yrityksellä on kerrottavanaan menestystarinoita, miten yrityksen ratkaisuilla autettiin asiakasta menestymään paremmin, alentamaan kustannuksia, tekemään työ helpommin. Kun sankariksi tarinoissa nostetaan yrityksen asiakas oman henkselinpaukuttelun sijasta, on ihme, jollei saman alan toinen potentiaalinen asiakas ole kiinnostunut. Tästä näkökulmasta olen kirjoittanut aiemmin artikkelissa Yritysmarkkinointi tarvitsee asennemuutosta: B2B:n tilalle B4B.

Näetkö sinä metsän puilta? Mitä huikeaa yrityksesi on tehnyt, joka kiinnostaisi kohderyhmääsi? Miten auttanut asiakastaan tekemään bisnestä nopeammin, paremmin, tuottavammin? Etsi nämä tarinat. Kirjoita tai kirjoituta niistä artikkeleita. Julkaise netissä.

Yllätys: oletkin asiantunteva sisältömarkkinoija.

0 kommenttia: