Niinsanotut mielipidejohtajat painottavat usein "erinomaisuuden" tai "ylittämättömyyden" välttämättömyyttä, jos haluaa menestyä. Erityisen usein tämä tulee esiin luovan työn yhteydessä.

Olen eri mieltä. Ylipäätään maailmassa riittää, kun on "hyvä".

Tämä ei tietenkään tarkoita, että huolimaton suoritus pitäisi hyväksyä. Mutta:

  • Ruoanlaittotaitosi saa perheesi kehräämään tyytyväisyydestä. Et tarvitse Michelin-tähtiä.
  • Toyotasi tai Volkswagenisi vie sinut turvallisesti ja mukavasti paikasta A paikkaan B. Et tarvitse Ferraria tai Rolls-Roycea.
  • Markkinointiaineistosi pitää tuoda sisään liidejä tai myyntiä. Sen ei tarvitse voittaa kirjallisuuden Nobel-palkintoa.

Paras on hyvän pahin vihollinen (kiitos sitaatista, Voltaire). On tilastollisesti mahdotonta, että me kaikki pystyisimme olemaan parhaita tai edes yli keskiarvon. Kun teemme sydämellä ja parhaan kykymme mukaan ja tyydytämme niiden tarpeet, joille teemme, kaikki hyvin. Riittää, kun täytämme tai ylitämme kohdeyleisön odotukset ja tavoitteet.

Haluaako joku argumentoida täydellisyyden puolesta? Sana on vapaa.

1 kommenttia:

Tiina Linkama kirjoitti...

Minä vastaan kuluttajan näkökulmasta.

Me kuluttajat kun olemme kyllästettyjä superlatiiveilla. Ja me elämme meille mantrana toistetussa harhaluulossa, jka väittää Kuluttajan Olevan Kuningas.

Vain paras on riittävän hyvää minulle, kuningaskuluttajalle.

Mutta kuka määrittelee parhauden, superlatiivin? Onko kallein parasta vai eniten markkinoitu?

Harvoin pystymme omilla vajanaisilla tiedoillamme edes tunnistamaan tai määrittelemään tuotteiden absoluuttista paremmuutta. Käytössä erottuvat surkeat tuotteet, mutta paras, se jää ikuiseksi Graalin Maljaksi, jota turhaan etsimme kauppojen hyllyiltä.

Emme edes kysy itseltämme: tarvitsemmeko parasta? Ostaisimme kaikki Rolls Royceja ja Bang&Olofssenin soittimia, jos rahamme niihin riittäisivät. Vaikka tarvitsisimme autoa vain lyhyille kauppamatkoille ja kuulomme olisi alentunut.

Vain paras on riittävän hyvää minulle, pohdimme. Vaikka samalla vaadimme edullisuutta kaikessa.

Siksi olemmekin katkeria ökytuotteille, niille kalleimmille - ja siksi ehkä mielestämme parhaimmille. Ne on hinnoiteltu sfääreihin, joihin meillä ei ole varaa.

Kerskaa, tuhahdamme, ja ajelemme Toyotoilla ja kuuntelemme Sanyoita.

Kumpi tuli ensin: muna vai kana. Tulivatko superlatiivit markkinointiin vai halumme kuluttaa superlatiivisia tuotteita?