Ajoittain iskee suorastaan epätoivo, kun näen B2B-yritysten yhä itsepäisesti markkinoivan itseään vain ja ainoastaan omista lähtökohdistaan. Käypä lähes millä tahansa B2B-nettisivustolla tai lue lähes mitä tahansa B2B-yrityksen esitettä ja huomaat niiden olevan täynnä sellaisia ilmauksia kuin "tarjoamme asiakkaillemme..." tai, mikä vielä karmeampaa, "XYZ on yritys, joka tarjoaa asiakkailleen...".

"Me"? "Asiakkaamme"? "Yritys" ja "asiakkaansa"?



Jos aineistosi ovat me-moodissa, vaikutus on osapuilleen sama kuin puhuisit firman sisäisessä palaverissa. Kukaan muu ei ole siitä kiinnostunut kuin kollegasi, sikäli kuin hekään.

Jos käytät aineistoissasi kolmatta persoonaa, et puhuttele ketään. Mietipä. Puhut vain itseksesi tuuleen. Jollei viestisi jää täysin huomiotta, se herättää vastaukseksi korkeintaan "Ja mitä sitten?"

Tarvitaan asennemuutosta.

Jos pidämme yritystämme B2B- eli business-TO-business-yrityksenä, se johtaa alitajuisesti meidät ajattelemaan, että viestintämme on yksisuuntaista. Me puhumme sinulle. Emme odota vastausta tai vuoropuhelua. Emme yritä ymmärtää sinua. Puhumme vain siitä, mikä meille on tärkeää.

Ajatellaanpa sen sijaan yritystämme B4B- eli business-FOR-business-yrityksenä. Se voi tarkoittaa, että olemme yritys, joka luo uutta bisnestä. Se voi tarkoittaa, että haluamme tehdä jotain sinun bisneksesi hyväksi tai puolesta. Huomaathan, miten kumpikin tulkinta sisältää SINUT. Alitajuisesti ajatuksemme alkavat pyöriä sen ympärillä, miten voimme auttaa SINUA.

Uuden termin, kuten B4B, juurruttaminen voi olla vaikeaa. Olen kuitenkin täysin varma, että jos yritysmarkkinoijana omaksut tämän ajatusmallin, tuloksena on entistä läheisempi, parempi yhteys kohderyhmiisi.

Mitä mieltä SINÄ olet?

0 kommenttia: