Luin tänään erästä amerikkalaista markkinointiblogia, jonka olen tilannut Readeriini. Blogissa mainittiin mielenkiintoinen, vanhoja B2B-ilmoituksia sisältävä nettisivusto Vintage Ad Browser. Suosittelen – sieltä löytyy teollisuudenaloittain järjestettyinä ilmoituksia koko viime vuosisadalta! Erityisen kiinnostava sivusto oli minulle, joka olen kirjoittanut B2B-copya 80-luvun puolivälistä alkaen.

Uteliaisuuttani selailin ilmoituksia, ja mitä ihmettä: siellähän olin mukana minäkin!



Kirjoitin tämän ilmoituksen Anderson & Lembkellä vuonna 1987, jolloin asiakkaanamme oli Valmetin lentokonetehdas. Kyseessä oli Valmet L-90 TP Redigo, ilmavoimille tarkoitettu koulutuskone, jota markkinoitiin myös kansainvälisesti.

Redigo oli huono-onninen projekti. Sen edeltäjän, L-80 TP:n, prototyyppi putosi koelennolla, ja ohjaaja sai surmansa. Myös Redigon prototyyppi (sama kone muuten, joka on ilmoituksen kuvassa) putosi Farnborough'n ilmailunäyttelyssä elokuussa 1988 jälleen surmaten ohjaajansa. Kohtalon ivaa on, että jo tuon vuotta ennen onnettomuutta ilmestyneen ilmoituksen otsikossa mainitaan samainen Farnborough.

Redigon valmistusoikeudet osti sittemmin italialainen Aermacchi, ja Redigo on edelleen palveluskäytössä Suomen ja Eritrean ilmavoimilla sekä Meksikon laivastolla.

0 kommenttia: