Vuosia sitten, aikaan, jolloin printtimainonta oli vielä kova sana business-to-business-viestinnässä, oli eräs mainostoimisto. Sillä oli asiakas, paperikoneiden viirahuovan valmistaja, joka halusi ajaa joulukampanjan Yhdysvalloissa.

Koska mainostoimisto sijaitsi Suomessa, joulupukin kotimaassa, koko henkilöstö tietenkin tiesi joulupukista kaiken. Ja koska joulupukilla on huopasaappaat, siitäpä syntyikin oiva idea huopavalmistajan mainokseen.

Aikaa kampanjan valmiiksi saamiseen ei ollut paljon, joten toimisto eteni samanaikaisesti kaikilla rintamilla. Idea presentoitiin asiakkaalle, ja jo samaan aikaan tehtiin copya, visua ja kuvauksia, jotta varmasti pysyttäisiin julkaisuaikataulussa.

Kaikki sujui hienosti – kunnes leiskoja näytettiin asiakkaan Yhdysvaltain-myyntikonttorille. Ensimmäiseksi kaikkien katseet kiinnittyivät joulupukin saappaisiin. Amerikkalaisella joulupukilla näet on nahkasaappaat.

Näin ollen kaikki – copy, visu ja kuvaukset – tehtiin uudestaan.

Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Aineistopäivissä pysyttiin, nahkasaappaiseksi muuttunut kampanja (jossa oli tietenkin täysin uusi teksti) pyöri suunnitelman mukaan ja kaikki olivat tyytyväisiä. Toivottavasti myös niin toimiston kuin asiakkaan talousosastot jakaessaan ylimääräisiä kustannuksia.

Tarinan opetus: Kun viestit ulkomaiselle yleisölle, ota selvää paikallisesta kulttuurista pienimpiä yksityiskohtia myöten ja hyvissä ajoin. Päältä katsoen mitätön asia voi suistaa koko viestin raiteiltaan.

0 kommenttia: