Mainonnan aikakauslehden Advertising Agen artikkelissa 18.5.2009 käsiteltiin mainostajan omin voimin tekemän mainonnan etuja ja haittoja. Artikkelin inspiraationa oli Yhdysvaltain suurimman verkossa toimivan työnvälitysyrityksen CareerBuilderin päätös lopettaa yhteistyö mainostoimisto Wieden & Kennedyn kanssa ja perustaa oma mainososasto.

Kiinnostavinta oli, että artikkelissa mainitut haitat ovat helposti vältettävissä. Silläkin uhalla, että toistan itseäni yhä uudelleen, freelancer-verkoston avulla tehtävä mainonta tuottaa useimmat, jollei jopa kaikki, in-house-mainonnan edut samalla kun onnistuu välttämään haitat. Artikkelissa lueteltiin sekä etuja että haittoja viisi kappaletta. Katsotaanpa lähemmin.

Saat samat edut

1. Alemmat kustannukset
Jos yritys vaihtaa mainostoimiston omaan mainososastoon, taustalla on todennäköisesti kustannuspaineita. Mutta myös oman mainososaston ihmisille on maksettava palkkaa. Freelancer-verkosto voi tuoda kustannuksia vieläkin alemmas, koska freelancerit laskuttavat vain tehdystä työstä – ja siitäkin vähemmän kuin mainososaston täysiaikaisten ihmisten palkat yhteenlaskettuina. Pahimmassakin tapauksessa on huomattavasti helpompi päästä eroon tuottamattomasta freelancerista kuin tuottamattomasta palkkatyöntekijästä: freelancerin voi ilman yt-neuvotteluja yksinkertaisesti jättää ottamatta mukaan seuraaviin projekteihin.

2. Brändiviestin ylläpitäminen
Artikkelin mukaan Hyundailla, joka myös siirsi mainontansa omalle mainososastolleen, oli motiivina halu säilyttää brandimielikuvansa yhtenäisenä kaikilla markkinoillaan ympäri maailman. Tämä on täysin mahdollista saavuttaa myös yrityksen pääkonttorin kanssa yhteistyötä tekevän freelancer-tiimin voimin.

3. Nopeammin markkinoille
Mainostoimisto, jolla on laaja kirjo eri toimialojen asiakkaita, ei pysty paneutumaan asiakkaansa monimutkaiseen ja syvällistä tietämystä vaativaan liiketoimintaan riittävällä syvyydellä. Kuka tuntee toimintansa paremmin kuin yritys itse? Kouluta freelancer-tiimi kunnolla, ja saat lähes yrityksesi veroisen bisneksen tuntijan. Ja kun tiimi toimii koko ajan omien päätöksentekijöidesi rinnalla, se pystyy nopeasti vastaamaan muuttuviin markkinatilanteisiin ja viestintätarpeisiin.

4. Markkinointi toimii lähellä johtoa
Artikkelin mukaan lähes 60 prosenttia yritysten omista mainososastoista raportoi suoraan yrityksen toimitus- tai markkinointijohtajalle. Lisäetuna mainitaan, että tällöin myös johto kiinnittää suurempaa huomiota markkinointiin ja mainontaan. Ei ole mitään syytä, miksi tällainen järjestely ei toimisi myös asiansa osaavan freelancer-tiimin tapauksessa.

5. Vaihtuvuus vähenee
Kun mainontaa tehdään mainostoimistossa, asiakkalla ei juurikaan ole sananvaltaa tiimin kokoonpanoon. Kun joku päättää lähteä, asiakkaan on tyytyminen siihen, mitä toimisto päättää. Kun toimit ”oman” freelancer-tiimin kanssa, päätät itse, kuka osallistuu mihinkin projektiin, kuka pääsee pooliin mukaan ja kuka saa lähteä.

Vältät haitat

1. Korkeat aloituskustannukset
Totta. Oman mainososaston polkaiseminen tyhjästä voi tulla kalliiksi. Sitä vastoin toimivan freelancer-reservin löytäminen vaatii korkeintaan aikaa, ei juurikaan rahaa.

2. Markkinoiden ja niiden muutosten tunteminen
Artikkelissa perustellaan toimistoyhteistyötä sillä, että toimisto pysyy jatkuvasti nopeasti muuttuvien markkinoiden hermolla. Tämä pitää kuitenkin paikkansa ensi sijassa kuluttajamarkkinoilla. Business-to-business-ympäristössä muutokset eivät tapahdu hetkessä. Jos yrityksesi markkinaseuranta on ajan taslla, tässäkään asiassa ei tule murheita.

3. Ulkopuolinen näkemys
Kun käytät freelancer-tiimiä, koko tiimi on ulkopuolisia. Jollet käytä kaikkiin töihin aina samaa kokoonpanoa, jokaisella tiimin jäsenellä on sinun lisäksesi myös muita asiakkaita. Kosketus ulkomaailmaan säilyy varmasti.

4. Huippukyvyt saatavissa
Edellisen kohdan peilikuva. Moni freelance-luova ei halua sitoutua yhteen ainoaan asiakkaaseen (ymmärrettävistä taloudellisista ja luovuussyistä). Niinpä kannattaa laajentaa hakua, jotta löydät itsellesi eräänlaisen ”luovan reservin”. Tämä voi osoittautua edukkaaksi. Kun sekoitat pakkaa eri toimeksiantojen kohdalla, tiimi katsoo bisnestäsi ja käsillä olevaa toimeksiantoa aina uusin silmin.

5. Luovien kanssa on kiva työskennellä
Artikkelissa mainitaan monien yritysmarkkinoijien pitävän palkintoja voittaneen luovan johtajan kanssa työskentelyä piristävänä ja motivoivana. Jotta työ luovien kanssa olisi hauskaa ja haastavaa, siihen ei tarvita palkintoja voittaneen jättitoimiston johtajaa. Yhtälö toimii aivan yhtä hyvin kenen luovan tai keiden luovien kanssa hyvänsä, jotka osaavat hommansa. Ja sitähän kai olit etsimässä?

0 kommenttia: