Mainostoimistojohtaja: Laskutus ja asiakashankinta ovat seis juhannuksesta elokuun puoleenväliin, omarahoitus hehkuu punaista, palkat pitäisi maksaa, asiakkaat leikkaavat edelleen markkinointi­budjettejaan ja peruvat projekteja. Miten aiot selviytyä loppuvuodesta?

Mainostaja ja markkinoija: Syksyn aktiviteettisi pitäisi käynnistää, mutta mistä rahat niihin, kun kakkoskvartaali putosi syvälle miinuskuoppaan ja kaikki talouden indikaattorit osoittavat yksimielisesti alaspäin? Ja oletko varma, että tähänastinen mainostoimistosi on vielä syyskuussa olemassa?

Mainostoimiston työntekijä: Joko olet varautunut palaamaan kesälomalta suoraan yt-neuvotteluihin, suomeksi sanottuna saamaan potkut? Poltettuasi lomarahat jo etukäteen – ne, jotka jälkeenpäin jätetään maksamatta. Tuotannollis-taloudellinen syy kiipesi luolastaan, kun et ollut vahtimassa, ja katkaisi työnantajasi selkärangan.

Ennustan, että syksyllä nähdään Suomen mainos- ja markkinointimaailmassa suuria mullistuksia.

Dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon, opimmeko mitään?

Kaikella on alku ja loppu. Isot ja raskaat, niin organismit kuin organisaatiot, tulevat aikanaan tiensä päähän. Ketterämmät ja sopeutuvammat ottavat niiden paikan. Markkinoinnissa ja mainonnassa taitaa nyt olla käsillä tämä darwinistinen murroskohta.

Ketterämpi ja sopeutuvampi on freelancer. Tai oikeammin sanottuna freelancer-verkosto. Joukko itsenäisiä ammatinharjoittajia tai yhden-kahden ihmisen yrityksiä, omalla alallaan hyvinkin pystyviä, jotka antavat parhaimpansa joka työhön.

Freelancer elää projektista projektiin. Hänellä ei ole varaa epäonnistua, koska silloin menee maine eikä huomenna syödä päivällistä. Oikein valittu freelancer-kumppaniverkko tuo toimeksiantajalleen samat edut kuin kyvykäs, kuukausipalkkainen suunnittelutiimi.

Muutosta ei voi johtaa, mutta siihen voi varautua

Muutoksen aikana freelancerit voivat olla kaikille pelastus.

Mainostoimistojohtajalle: Pidät minimimiehityksen, jolla selviät normaalitilanteessa. Kun tarvitset lisämyyntiä tai parhaassa tapauksessa tilaukset ylittävät kapasiteettisi, ulkoistat tarvittavan osan suunnittelua ja tuotantoa. Ei kiinteitä kuluja, vain katetta ja mainetta. Kaikki oman brändisi alla.

Mainostajalle ja markkinoijalle: Freelancerit eivät pidä kahvitaukojaan sinun kustannuksellasi. Kiinteät kulut ovat lähes olemattomat, siksi hintaetu on taattu. Sitoutuminen projektiisi on ennennäkemätöntä – epäonnistuminen ei ole vaihtoehto.

Mainostoimiston työntekijälle: Kun kirves heilahtaa, verkostolla on osaajalle käyttöä. Ainoa muutos on, että teet tästä lähtien pelkkiä firiksiä.

Markkinoiden tarpeet eivät muutu mihinkään. Vain se muuttuu, mitä tilaaja on valmis tai kykenevä niiden täyttämisestä maksamaan. Verkostoidu ajoissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Synkeä, mutta luultavasti oikea arvio tulevasta syksystä markkinointi- ja mainosmaailmassa.

Saanko kysyä, koska asia luultavasti alkaa kiinnostaa minua pikapuolin, miten olet itse rakentanut verkostoasi, ja miten siihen voi liittyä? Onko sinulla hakusessa jotain tiettyä osaamisen osa-alaa?

Minne voin pistää CV:tä ja hakemusta tulemaan? Täältä löytyisi osaamista nettipuolelta kymmeneltä vuodelta.


t. Muutoksen tuulia odotellessa

Kimmo Linkama kirjoitti...

Aivan, kerrankin toivoisi olevansa väärässä.

Oma verkostoni on rakentunut pitkän ajan kuluessa, mutta tästä vuodesta näkyy olevan tulossa ns. haasteellinen, joten luulen, että nyt kannattaisi kaikkien freelancereiden ja yhden-kahden miehen yritysten ruveta verkostoitumaan huomattavasti kiireemmin kuin aikaisemmin.

Oma filosofiani on, että toisten freelancereiden mukaan ottaminen ei ole minulta mitään pois, vaan pikemminkin mahdollisuus: jos toimeksianto ei mahdu tai edellyttää muunlaista osaamista kuin itselläni on, voin välittää työn eteenpäin. Asiakas saa homman hoidetuksi, ja itse hyödyn näin saadusta goodwillista.

Eli en ole hakemassa mitään tiettyä osaamista tiettyyn projektiin, vaan ylipäätään mahdollisimman laajaa kontaktipintaa osaajiin voidakseni tarjota minuun yhteyttä ottaville prospekteille ratkaisua, sisältääpä se omaa työtäni tai jonkun toisen.

Olen yrittänyt aina toimia mahdollisimman epämuodollisesti, koska siten työnteko on paljon hauskempaa ja välittömämpää. Siksi en tarvitse varsinaista hakemusta, riittää, kun otat yhteyden vaikka sähköpostitse (osoite on tuolla blogin Minusta-osiossa) ja keskustellaan sitten eteenpäin. Vaikka tietysti aina kiinnostaisi saada muutama linkki, joista voisi käydä katsomassa tekemisiäsi.

Pointtinani on pystyä tarjoamaan tämmöisen "osaamispoolin" kautta kaikkea, mitä asiakas on tähän saakka ostanut vaikkapa mainostoimistolta, mutta joutuu nyt budjettipaineissa teettämään pienemmällä hinnalla. Eräänlaista kumppanuutta asiakkaan kanssa siis.

Itselleni on samantekevää, missä roolissa olen tällaisessa yhteistyökuviossa. Kokemukseni perusteella voin toimia niin copywriterina, kääntäjänä kuin projektijohtajana, mutta jos joku toinen verkostolainen tekee jonkin näistä paremmin, minua ei haittaa lainkaan toimia joltain osin "vain" alihankkijana.

Jos suunnilleen samoilla periaatteilla toimivia ihmisiä löytäisin, uskon, että siinä olisi aika vahva paketti hoitamaan monen isommankin yrityksen markkinointiviestintää.

Tulipas pitkä vastaus, toivottavasti jaksoit loppuun saakka. Jään siis odottelemaan yhteydenottoa!