Jos etsit hyvää copywriteria, kannattaa harkita freelanceria. Freelancereita on ns. joka lähtöön, ja joukossa on joitakin todella kovan luokan ammattilaisia. Tämä juttu saattaa antaa etsintääsi uusia näkökulmia.

Voit alentaa markkinoinnin kustannuksia suunnittelemalla etukäteen, mitä töitä kannattaa teettää mainostoimistollasi, mitä freelancerilla.

Freelancerin kiinteät kulut ovat aivan muuta kuin kaupungin keskustassa toimivalla nimitoimistolla, ja tulo-odotukset yleensä aika paljon matalammalla. Voit näin ollen myös pidemmällä aikavälillä odottaa markkinointibudjetillesi enemmän vastinetta laadusta lainkaan tinkimättä.

Tee oma taustatyösi hyvin

Aivan ensiksi mieti, mitä oikeastaan haluat. Varmistu siitä, että ennen yhteydenottoa potentiaalisiin copywriter-ehdokkaisiisi sinulla on antaa riittävästi taustainformaatiota ja selkeät tavoitteet. Olet etsimässä ammattilaista, ja ammattilaiset eivät halua tuhlata aikaansa yhtään sen enempää kuin sinäkään.

Sitä paitsi: jos taustatietosi ovat perusteelliset ja tavoitteesi selkeät, asemoidut copywriterin ”haluttujen asiakkaiden listalla” huomattavasti korkeammalle kuin kilpailijasi, joka lähestyy häntä tyhjin käsin tai selkeän amatöörimaisesti. Ammattilaiset tekevät työtä mieluiten toisten ammattilaisten kanssa.

Unohda ennakkoluulot

Jos mielestäsi et voi työskennellä kenenkään muun kuin omasta maakunnastasi olevan kirjoittajan kanssa tai jos ennakkoehtonasi on copywriter, joka on tehnyt työtä firman X kanssa – tai nimenomaan ei ole koskaan tehnyt työtä firman X kanssa – ehkä kannattaa miettiä asiaa uudelleen. Näkökulman laajentaminen saattaa tuoda esiin sitoutuneemman, edullisemman ja tuloksekkaamman copywriterin kuin arvaatkaan.

Tutki ja ota selvää

Tämä on valitettavasti harjoituksen työläin osuus. Jos etsit netistä, Suomesta tulee hakuusi suhteellisen vähän varteenotettavia ehdokkaita. Jos etsit ulkomailta, saat hakutermistäsi riippuen pahimmassa tapauksessa satojatuhansia hakutuloksia. Niiden seulominen vie tunteja, jollei päiviä.

Kun olet päättänyt, ettei seulontaurakka ole kuitenkaan ylivoimainen, käy katsomassa ehdokkaiden nettisivustoja. Onko niiden rakenne looginen? Antavatko ne tarvitsemaasi tietoa copywriterin osaamisesta, erikoistumisalueista, työprosessista? Onko sivuston teksti virheetöntä? Sujuvaa? Jos sivustolla on asiakkaiden kommentteja, ovatko ne uskottavia? Vakavasti otettavien ehdokkaiden kohdalla soita parille referenssin antajalle tai ota yhteys suoraan copywriteriin ja pyydä suosittelijoita.

Millaisen kuvan seulaasi jääneet ehdokkaat antavat itsestään – asiakassuuntautuneen ja välittömän, vai jääkö sinulle vaikutelma omahyväisestä ja vaativasta ihmisestä? Luota vaistoosi, ensivaikutelma on luultavasti oikea.

Kysymykset kertovat enemmän kuin vastaukset

Vaikka olisit tehnyt taustatyösi miten perusteellisesti tahansa, se ei todennäköisesti vastaa kaikkiin hyvän copywriterin kysymyksiin. Ei huolta, näin pitääkin olla. Tärkeintä on analysoida, millaisen vastauksen saat. Kysyykö ehdokkaasi asiaan liittyviä, tarkentavia kysymyksiä ja haluaa tietää lisää vai julistaako heti rohkeasti, että pystyy hoitamaan homman? Kannattaa kiinnostua enemmän copywriterista, joka kyselee kuin sellaisesta, joka vaikuttaa tietävän kaiken kaikesta jo valmiiksi.

Mitä, ei työnäytteitä?

Monet neuvovat etsimään netistä copywriterin työnäytteitä. Jos niitä löytyy, hienoa. Muista lukiessasi kuitenkin kaksi asiaa: 1) jos teksti mielestäsi osuu lähelle, mutta ei ihan maaliin, se onkin tehty jonkun toisen tavoitteiden mukaisesti eikä sinulle ja 2) hyvä layout voi pelastaa keskinkertaisen tekstin, mutta harvoin hyväkään teksti huonoa layouttia.

Monen copywriterin saitilta kirjoitusnäytteitä ei kuitenkaan löydy. Useastakin syystä.

Ensinnäkin jokaisen asiakkaan tarpeet ja tavoitteet ovat erilaiset. Vaikka copywriter-ehdokkaasi olisikin kirjoittanut oman toimialasi tai sitä lähellä olevan toimialan yrityksille, copywriter ei pysty koskaan taustoittamaan lyhyttä tekstinäytettä niin hyvin, että satunnaiselle lukijalle kävisi täysin selväksi, miksi siinä on sanottu niinkuin on sanottu. Kukaan ei halua tulla arvioiduksi väärin tai epätarkoin perustein.

Toiseksi moni kirjoitustyö, vaikka ei olisikaan suorastaan salainen, ei kuitenkaan ole tarkoitettu muille kuin kohderyhmälle, etenkin b-to-b-markkinoinnissa. Kirjoittaja on siksi saattanut päättää olla levittämättä tuotostaan bittiavaruuteen kaikkien nähtäväksi. Usein sitä paitsi toimeksiannot edellyttävät, että kaikki oikeudet työhön siirtyvät asiakkaalle, kun tämä on maksanut laskunsa.

Ota mieluummin suoraan yhteys muutamaan listasi copywriteriin ja pyydä heitä perustelemaan, miksi sinun pitäisi valita juuri heidät. Lähetä valmistelemasi tausta-aineisto ja tarkkaile, miten nopeasti he vastaavat ja tuntuvatko he ymmärtävän, mikä on markkinointiviestintäsi haaste. Tämä on huomattavasti parempi ja tarkempi tapa päästä nopeasti perille copywriterisi kyvyistä ja sitoutumishalusta kuin netistä löytynyt näytteenpätkä, joka voi osua juuri sinun tarpeisiisi tai sitten ei.

On myös olemassa copywritereita, jotka mielellään toimittavat briefiisi perustuvan lyhyen tekstinäytteen jopa maksutta, jos tarpeesi osuvat yksiin heidän osaamisalueidensa kanssa ja olet kiinnostava asiakas. Kysy suoraan. Näin saat kaikkein parhaimman käsityksen siitä, miten he pystyvät käsittämään toimintasi ja käsillä olevan ongelmasi sekä millaista kirjoitustyyliä on odotettavissa.

Heti ei tarvitse hypätä kaivoon

Moni hyvä copywriter tarjoaa tekstikommenttipalvelua. Palvelun nimi voi olla myös tekstiarvostelu, tekstikommentointi, tekstianalyysi tai jotain vastaavaa, mutta joka tapauksessa se antaa sinulle mahdollisuuden päästä riskittä ja hyvin pienin kustannuksin selville, mihin copywriterisi pystyy ja mihin asioihin hän kiinnittää huomiota.

Toimita listaamillesi copywritereille jokin olemassa oleva markkinointiaineistosi (unohtamatta kertoa, mitä sen odotetaan saavuttavan ja missä kohderyhmässä) ja pyydä arvostelua. Jos kerrot kyseessä olevan kilpailun, jonka voittaja voi odottaa pidempiaikaista asiakassuhdetta, saat palvelun luultavasti hyvinkin edullisesti.

Useimmat hyvät asiat elämässä eivät ole ilmaisia

Vaikka näin toimien hyvän yhteistyökumppanin löytämiseen ei pala juuri lainkaan rahaa, ihanteellisen copywriterin löytämiseen voi mennä aikaa. Etenkin, jos olet hakemassa ihmistä, joka pystyy auttamaan business-to-business-markkinoinnissa tai ulkomaan markkinoinnissa. Tai ehkä toimintasi edellyttää jopa molempia.

Pieni investointi voi helpottaa ja nopeuttaa prosessia. Jos olet tosissasi hakemassa pystyvää, sitoutunutta copywriteria pitkäaikaiseen liikesuhteeseen, parhaat vaihtoehdot ovat tekstianalyysin teettäminen, josta edellä oli jo puhetta, tai jokaiselle loppukarsintaan päässeelle ehdokkaalle pienen korvauksen tarjoaminen näytetekstin kirjoittamisesta. Tällöin ei tietenkään voi olla kyse kokonaisesta web-sivustosta tai esitteestä, vaan lähinnä web-saitin avaussivun tai lehti-ilmoituksen luonnoksesta.

Tämä investointi auttaa sekä sinua että copywriter-kandidaattiasi. Sinua, koska panostuksesi on varsin kohtuullinen ja odotettava lopputulos juuri se, mitä etsit. Copywriteria, koska uskottavuutesi hänen silmissään kasvaa eksponentiaalisesti, kun olet valmis maksamaan työstä.

Jos siis olet valmis käyttämään hiukan aikaa ja ehkä rahaakin, etsintäsi tuottaa varmasti tulosta. Kuten liikesuhteissa aina, sitä saa mitä tilaa, eli kun lähestyt asiaa omalta puoleltasi avoimesti ja ammattimaisesti, saat samanlaisia vastauksia. Molemmat voittavat, ja liikesuhde alkaa heti ensi metreiltä myönteisessä hengessä.

0 kommenttia: