”Bisnes takertelee taantumassa. Mainonta on kallista. Pitää siis leikata markkinointikustannuksia.” Jos tämä on sinulle tyypillinen ajatuspolku, kannattaa ensin lukea juttu, miten selvitä taantumasta hengissä.

Markkinointi nimittäin on välttämätöntä, lama tai ei – ja etenkin laman aikana. Jollet pidä itseäsi asiakkaan näkyvillä, miksi hän näkisi vaivaa etsiäkseen yrityksesi varta vasten käsiinsä, jos helpommallakin pääsee? Joku kilpailijoistasi on joka tapauksessa edelleen esillä ja vaivatta lähestyttävissä. Kauppa menee naapurille ja sitten harmittaa.

Sen sijaan organisaatiosi voi merkittävästi leikata kustannuksiaan luopumatta kuitenkaan markkinointinsa tehosta tai tavoittavuudesta. Käytä freelanceria, tai oikeammin freelancer-verkostoa.

Mikä on päällimmäinen huolesi?

Jos mietit freelancerien käyttämistä, varsinkin jos olet tähän saakka tehnyt työtä mainostoimiston kanssa, tuottanut materiaalit talon sisäisesti tai saanut huonoja kokemuksia aiheesta, mieleesi saattaa nousta epäilyksiä:

– Ei paljon kiinnosta maksaa edullistakaan hintaa surkeasta tuloksesta.
– Me olemme kautta aikojen tehneet aineistot mainostoimisto XYZ:n kanssa.
– Mikä verkosto? Joku tyyppi, joka yrittää tehdä enemmän kuin osaa.
– Voisin kokeillakin, mutta monen ihmisen vahtiminen vie tolkuttomasti aikaa.
– Onko se hinta sitten niin edullinen? Saman työnhän ne joutuvat tekemään.

No hyvä. Puretaanpas nämä yksitellen.

Hyvä työ ja halpa työ ovat kaksi eri työtä?

Riippuu täysin siitä, millaiset yhteistyökumppanit valitset työkaluiksesi. Joudut itse asettamaan oikean tason. Haluatko Stanleyn ruuvimeisselin vai samannäköisen halpaversion, jolla ruuvi ei mene seinään, mutta meisseli kierteelle.

Saatavilla on runsaasti laadukkaita freelancereita: copywritereita, visualisteja, web-suunnittelijoita, grafiikan tekijöitä, kuvittajia. Jotkut ovat elättäneet itsensä vuosia, jopa vuosikymmeniä freelancereina. Tehneet aineistoja niin Suomen kuin kansainvälisille markkinoille. Katso asiakasreferenssejä ja kysele.

Freelancerin kiinteät kulut ovat aivan muuta kuin kaupungin keskustassa toimivalla nimitoimistolla, ja tulo-odotukset yleensä aika paljon matalammalla. Hintaetu syntyy siitä. Kun siis freelancereiden hintaluokka on karkeasti ottaen sama, mikset ostaisi siihen hintaan mieluummin hyvää kuin keskinkertaista?

Mainostoimistoko ainoa vaihtoehto?

Kaksipiippuinen juttu. Suuryrityksellä voi olla niin monipuolista osaamista edellyttäviä toimeksiantoja, että niiden menestyksellinen hoitaminen edellyttää mainos- tai viestintätoimiston käyttämistä. Tällöin korkeammat kulut kompensoituvat yhden luukun periaatteen tuomilla eduilla. Esimerkiksi Nokia maailmanlaajuisine operaatioineen tuskin tulisi toimeen pelkin freelancer-voimin.

Moni suomalaisyritys, etenkin pk-sektorissa, hyötyisi kuitenkin freelancerien käyttämisestä merkittävästi. Kustannusetua syntyy jo siitä, että yrityksessä mietitään tarkoin, mitä kannattaa teettää kenellä. Verkkosivuston, nelisivuisen esitteen tai uuden yritystunnuksen suunnittelussa ei välttämättä tarvita koko mainostoimistokoneistoa. Ja kun ostat minkä tahansa merkkituotteen, maksat väkisinkin myös nimestä – näin myös markkinointiviestinnässä.

Mitä tarkoittaa ”verkosto”?

Ehkä olet joskus törmännyt freelanceriin, joka on aiheuttanut koko käsitteelle mielessäsi huonon maineen yrittämällä olla joka alan asiantuntija. Vastuuntuntoinen freelancer kuitenkin tietää vahvuutensa ja asennoituu toimeksiantoon niin, että lopputuloksen tulee tuottaa sinulle se hyöty, jota olet hakemassa. Jos toimeksiantosi edellyttää muiden osa-alueiden asiantuntemusta, hän voi osoittaa sinulle juuri kyseisen alan ekspertin. Hyvällä freelancerilla on aina takanaan myös muiden alojen kumppaneita.

Hallinnointi hankalaa?

Jos toimeksiantosi hoituu yhden, kahden tai kolmen eri freelancerin kanssa, operaation hallinnointi tuskin on ylivoimaista. Jos työ vaatii laajempaa tekijäjoukkoa tai jos haluat päästä mahdollisimman helpolla, sovi jonkun verkoston jäsenen kanssa projektin vetovastuusta. Näin sinulla on vain yksi vastapeluri ja saat laskut vain yhdestä paikasta, jos haluat. Toki freelancer joutuu laskuttamaan tehtävä- ja vastuukenttänsä laajenemisesta, mutta yhdelle ihmiselle maksaminen tulee joka tapauksessa edullisemmaksi kuin se, että työhön kiinnittyisi koko joukko erilaisin ”projekti”-alkuisin tittelein varustettuja tiimiläisiä.

Miksi samasta työstä vähemmän laskutusta?

Freelancerin varsin kohtuullisista kiinteistä kuluista olikin tuossa yllä jo puhetta. Freelancer on itsenäisenä ammatinharjoittajana lisäksi tottunut tekemään työnsä ilman perään katsomista, mikä poistaa työnjohdon tarpeen. Freelancer hoitaa joka tapauksessa yhteydenpidon niin asiakkaaseen kuin alihankkijoihin tai osaamiskumppaneihinsa (jos toimeksianto edellyttää muiden asiantuntijoiden käyttöä), muutenhan koko projekti ei etene mihinkään ja rahat jäisivät saamatta.

Pari esimerkkiä. Copywriter, joka joutuu automaattisesti tekemisiin asiakkaan kanssa selvittäessään toimeksiannon tavoitteita, kohderyhmiä, tuotteen tai palvelun etuja ja asiakashyötyjä sekä lukemattomia muita asioita, voi luontevasti samassa yhteydessä pitää asiakkaan ajan tasalla myös koko projektin edistymisestä.

Tai AD, joka vastaa visuaalisesta puolesta, käyttää vaikkapa grafiikan ja web-koodauksen tekemisessä omia kumppaneitaan sekä on jo ennestään tuttu usean painotalon kanssa. Taas poistui joukosta yksi projektiassistentti.

Lopputulos: homma hoidetaan kunnolla, koska oma maine ja ansainta ovat välittömästi tulilinjalla. Kykyä freelancer-markkinoilta kyllä löytyy. Merkittävät säästöt vaativat yrityksen puolelta vain vähän panostusta.

0 kommenttia: