Viime aikoina on kansainvälisillä markkinointifoorumeilla ylistetty videota verkkonäkyvyyden parhaana saavuttamiskeinona. Mutta jos haluat, että sisältömarkkinointisi verkossa elää pitkään, teksti on paras vaihtoehto.

Ennen internettiä historiaa oli mahdollista kirjoittaa vain paperille tai muulle fyysiselle välineelle tallennettujen tekstien perusteella. Puhelin oli uhka. Millään ei ollut mahdollista saada tietää, mitä vuosia sitten oli puhuttu, vaikka puhelun sisältö olisi ollut kuinka vallankumouksellinen.

Verkkomarkkinoinnissa olemme nyt täsmälleen samassa tilanteessa.

Videota kehutaan parhaaksi tavaksi saada vierailijoita verkkosivustolle. Näin voi toki lyhyellä tähtäyksellä olla. Mutta kauanko video elää? Yksikään nykypäivän hakukone ei osaa indeksoida videota "jälkipolville" löydettäväksi. Video voi houkutella kävijöitä jonkin aikaa, mutta kun sen uutuusarvo on hyödynnetty, se painuu unohduksiin, onpa sen sisältö miten nerokas tahansa. Ja jos video löytyy hakukoneen avulla, löytyminen perustuu tekstiin: videosta kirjoitettuun luonnehdintaan tai arvosteluun.

Video on myös vaativa väline. Jollei yritykselläsi ole riittäviä resursseja tuottaa, käsikirjoittaa ja ohjata markkinointivideota todella elokuvan tapaan, lopputuloksella on hyvät mahdollisuudet näyttää niin kotikutoiselta, että se toimii tavoitteitasi vastaan. Kuka haluaa nähdä pelkän puhuvan pään? Paljonko rahaa kuluu hyvän videon tuottamiseen ja paljonko saat sen avulla uutta bisnestä? Onnistuuko tärkeiden argumenttien esittäminen viihteen keinoin? Eihän videostasi tule niin huono, että se heikentää yrityskuvaasi?

En vähättele hyvin toteutetun videon tai audion merkitystä. Mutta vanha sanonta pitää edelleen paikkansa: sanat myyvät. Verkkomaailmassa tehokkaimpia - ja kustannustehokkaimpia - sanoja ovat kirjoitetut sanat. Hakukoneet löytävät ne. Kohdeyleisösi ymmärtää niistä ajatuksesi tärkeyden tai tuotteesi erinomaisuuden, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, minkä näköinen ihminen niitä on valjastettu esittämään tai millaisella äänellä ne puhutaan. Teksti on mahdollista lukea omassa tahdissa ja tarpeen vaatiessa palata aikaisempaan. Teksti on olemassa ikuisesti.

Kommentteja?

2 kommenttia:

Sara kirjoitti...

Mieleeni tuli myos tallainen kaytannon asia, etta videot lataavat nettisivuilla hitaasti. Hitaammin kuin teksti ja kuvat. Ehkapa tama ei ole monen Suomessa asuvan ongelma, silla suurimmalla osalla taitaa olla nopea nettiyhteys, mutta itse olen taman huomannut nyt Kiinassa asuessani. En pysty katsomaan mitaan netissa olevia videoita, joten teksti on ehdottomasti tarkeinta.

Kimmo Linkama kirjoitti...

Sara, olet oikeassa. (Ja anteeksi, että kommenttisi tuli julkaistuksi vasta nyt -- se oli jäänyt moderointijonoon, enkä huomannut aikaisemmin.)

Yleensäkin nettimarkkinoinnin viimeisimmät virtaukset tulevat Amerikasta, joka on suhteellisen sisäänlämpiävä markkina. Amerikkalaisten ei juurikaan tarvitse murehtia sitä, miten sisältö päätyy muualle kuin kotimarkkinoille.

Tässä korostuu jälleen yksi markkinoinnin perustotuuksista: ota ensin selvää, kenelle puhut.