Kun puhutaan markkinoinnista sosiaalisen median välityksellä, yrityksille tarjotaan yleensä ensimmäiseksi mukana olemisen eduksi sitä, että se voi ”kuunnella”, mitä asiakkaat ja kilpailijat puhuvat yrityksestä ja sen brändistä. Hakusanaksi yrityksen, brändin tai tuotteen nimi ja sitten vain seuraamaan.

Tämä on toki hyödyllistä. Mutta oman nimen seuraaminen antaa pelkästään mahdollisuuden reagoida verkossa käytävään keskusteluun jälkikäteen, joskin lyhyellä viipeellä ja tehokkaasti.

Sosiaalisen median luonteen huomioon ottaen – ihmiset, myös asiakkaasi, puivat ongelmiaan, tuotteita ja yrityksiä keskenään – kannattaisi mukana olla myös keskustelujen aloittajana. Suoranaista myyntiä tulee kuitenkin harrastaa hyvin varovasti ja silloinkin ongelmanratkaisun näkökulmasta.

Jos yrityksesi tai brändisi haluaa tehdä rahaa sosiaalisen median avulla (rahan tekeminen kai on yrityksen kuin yrityksen perimmäinen päämäärä), kannattaisi ehkä myös seurata, mitä potentiaaliset asiakkaat puhuvat ongelmistaan. Toisin sanoen seurata oman yrityksesi ja brändisi nimien lisäksi myös sanoja ja termejä, jotka liittyvät tuotteeseesi ja ratkaisuihisi sekä ongelmiin, joita niillä on mahdollista ratkaista. Näin pääset käsitykseen siitä, mitkä ongelmat asiakkaitasi painavat ja pystyt ottamaan osaa keskusteluun tarjoamalla relevantteja ratkaisuja oikeaan aikaan.

Sosiaalisessa mediassa mukana oleminen kannattaa jopa silloin, kun asiakkaasi eivät sitä juurikaan käytä. Sosiaalisen median foorumeilla on tehokkaat hakuominaisuudet ja kolmannet osapuolet kehittävät niitä kilvan lisää. Verkkosisältöjesi hakukoneoptimointia ajatellen ei niinkään huono juttu: taas yksi alue lisää, josta voit hypätä hakijoiden näkyville. Kuten tiedämme, valtaosa lähes minkä tahansa tuotteen tai palvelun ostajista aloittaa etsintänsä netistä hakukoneiden avulla. Forresterin USA:ssa tekemän tutkimuksen mukaan yli 90 % B2B-ostajista aloittaa nettitutkimuksella.

Jos haluat aloittaa sosiaalisen median seurannan, mutta et tiedä, mistä aloittaa, suosittelen Philip Sheldraken e-kirjaa Social Web Analytics 2008 (englannin kielellä). Voit ladata sen linkistä ilmaiseksi.

Ja kuten hyviin tapoihin kuuluu, ilmoitan samalla, että en saa latauksista mitään henkilökohtaista hyötyä, olen vain havainnut tämän e-kirjan hyödylliseksi apuvälineeksi.

0 kommenttia: